top of page

Temel güvenlik önlemleri listesi

Başlıklar

1. Zemin ve koridorlar
2. Banyo ve ıslak alanlar
3. Elektrik, elektrikli cihazlar, aydınlatma ve aç-kapa sistemleri
4. Merdiven ve basamaklar
5. Diğer güvenlik önlemleri

Türk geriatri dergisinde yayınlanan “Yaşlıların ev güvenliği ve denetim listesi” başlıklı araştırmada yaşlıların ev ortamlarında karşılaşabilecekleri bazı zorluklara ve bunlara ilişkin alınabilecek basit önlemlere değinilmiş. Araştırmacı Dr. Pınar Güner ve Dr. Çağatay Güner’in derlediği denetim listesi basit ama bir o kadar da hayati önlemlerden söz ediyor. Hayıflanmaktansa temkinli olup önlemimizi almakta elbette fayda var.

background_evde_bakim_art.jpg

Zemin ve koridorlar

İlgili kurumlar

Biruni Üniversite Hastanesi

Biruni Üniversite Hastanesi

Beynex

Beynex

Geriatrik Bilimler Derneği

Geriatrik Bilimler Derneği

İlgili diğer yazılar

T.C. Sağlık Bakanlığı Evde Sağlık Hizmetleri Hattı

T.C. Sağlık Bakanlığı Evde Sağlık Hizmetleri Hattı

İleri yaşlarda muzun faydası

İleri yaşlarda muzun faydası

Bir kazan-kazan ilişkisi: yaşlı birey ve evcil hayvan

Bir kazan-kazan ilişkisi: yaşlı birey ve evcil hayvan

Ev zemini ve ıslak alanlar: Ev zemininde kullanılan malzemenin kaygan olma özelliği ve banyo ve mutfak gibi ıslak alanlardaki yer döşemesinin nem, ıslaklık gibi etmenlerle kayganlaşması denge yitimine bağlı olarak düşme ve sakatlanmalara yol açabilmekte

Zemin düzeni: Zemin üzerinde bulunan dekoratif ya da işlevsel halı, kilim ve benzeri yaygılar yürüme sırasında kaymaya yol açabilir.

Kilim, halı gibi yaygılara takılma: Yaygılara takılma suretiyle düşme ve sakatlanmalar yaşanabilir.

Yerde oyuncak ya da dengeyi bozabilecek nesnelerin bırakılmış olması: Ev yaşamı düzeni içerisinde yere bu gibi nesneler ne sıklıkla bırakılmakta?

Koridorlar: Koridorlarda çarpmaya, denge kaybına yol açabilecek nesneler bırakılıyor mu?
Uzun koridorlar için koridor boyunca tutamak var mı?

Banyo ve ıslak alanlar

Banyo düzeni: Banyoda yaşlıların kaymasını önleyecek tutamaklar mevcut mu. Duş kabinine ya da küvete girerken / çıkarken güvenlik önlemleri mevcut mu?

Islak alanlarda elektrik: Özellikle banyodaki elektrikli aletlerin sudan ve ıslanan alanlardan uzakta durduğundan emin olmak gerekmektedir.


Ev kapısı: Ev kapısının içeriden kolayca açılabiliyor oluşu yaşlıların herhangi bir tehlike anında kolayca dışarı çıkmalarını sağlar.

Elektrik, elektrikli cihazlar, aydınlatma ve aç-kapa sistemleri

Elektrik kabloları: Ev içinde kullanılan cihazların kablolarının takılmaya yol açmayacak şekilde döşenmiş olması önemlidir.

Elektrik düğmeleri: Elektrik düğmelerinin ve prizlerinin karanlıkta görülebilir olmaları acil bir durumda ortamın aydınlatılması açısından kolaylık sağlayacaktır.

Duvardan kontrol dışında aydınlatmanın oturulan yerden de kontrol edilebiliyor olması önemlidir.

Sesli aç-kapa aydınlatma sistemleri yaşamı yaşlıların gündelik yaşamlarını daha da kolaylaştıracak herhangi bir acil durumda hareket ve müdahale hızını arttıracaktır.
Elektrik sigortası:Elektrik sigortasının aşırı yükleme anında otomatikman atacak özellikte olması gerekir.

Elektrikli ısıtıcı cihaz ve aksesuarlar: Elektrikli battaniye, elektrikli soba gibi cihazların uyumadan önce kapatıldığından emin olmak gerekir.

Ocak ve ısıtıcılar: Bu gibi cihazların düğmelerinin açık konumda olduklarının düğmelerdeki bir ışıltı ya da aydınlatma sistemiyle kolayca görülebilir olması olası elektrik ve yangın sorunlarının önüne geçilmesini sağlayacaktır.

Ocak ve diğer ısıtıcıların konumu: Ocak ve ısıtıcıların yakınlarında kolayca tutuşabilecek malzemelerin olmaması olası yangın risklerini önlemek adın önemlidir.

Mutfakta elektrikli cihazlar: Mutfaktaki elektrikli cihazların kablolarının ısı alanlarından uzakta durması gerekir.

Mutfakta ışık: Mutfak tezgahlarında aydınlatmanın kuvvetli olması olası kesik kazalarını önlemek açısından önemlidir.

Su sıcaklığı: Yaşlı bireyler suyun ısısını algılayamayabilirler. Bu da yanıklara neden olur. Termostatın ısısının uygun seviyede olduğundan emin olmak gerekir.

Merdiven ve basamaklar

Merdivenler: Merdivenleri olabildiğince güvenli bir hale getirmek için trabzan şarttır. Ayrıca merdivenlere kesinlikle hiç bir eşya bırakılmamalıdır.

Merdiven basamakları: Merdiven basamaklarının kenarlarının kolayca fark edilir şekilde görünür olmaları gerekir. Ayrıca kaygan olmadıklarından emin olmak da önemlidir.

Diğer güvenlik önlemleri

Mutfak kıyafeti: Ocak ve ısıtıcıların yakınlarında kolayca tutuşabilecek malzemelerin olmaması olası yangın risklerini önlemek adın önemlidir.

Havalandırma: Banyo ve mutfaktaki yetersiz havalandırma zehirlenmelere yol açabilmekte, genel olarak evin havalandırmasının yetersiz olması da yaşlı bireylerin sağlıklarını olumsuz anlamda etkileyebilmektedir.

Yalnız yaşayan yaşlı bireyler: Evlerinde yalnız yaşayan ya da uzunca süre yalnız vakit geçiren yaşlı bireylerin ıslak zemin mekanlar da dahil olmak üzere acil durum anında kolayca iletişime geçebilecekleri, yardım istemelerini kolaylaştıracak telefon ya da benzeri bir iletişim cihazına erişimleri olması gerekir.

Ev ısısı: Ev ısısının uygun derecede olmaması yaşlı bireylerin sağlığını olumsu anlamda etkileyecektir.

İlaç düzeni: İlaçların düzenli bir biçimde kendi kutularında durması ilaçların ya da dozajın karıştırılmaması açısından önemlidir.

Tehlike anı: Yaşlı bireylerin tehlike anında zahmetsizce evden çıkmalarını sağlayacak ayakkabı çekeceği, tutamak gibi önlemler düşünülmelidir. Kapının kolayca açılabiliyor olduğundan emin olmak gerekir.

Sık kullanılan eşyalar: Yaşlı bireylerin sıklıkla kullandıkları eşyaların yüksek dolaplarda değil ama kolayca ulaşılabilecek yerlerde muhafaza edilmesi gerekir. Böylece merdiven, sandalye gibi yükseltilere çıkma riski azaltılmış olur.

bottom of page