top of page

Evde yaşlı bakımında önemli unsurlar

Yazıda değinilen başlıklar:

1. Her şeyin başı hijyen
2. Oda sıcaklığı
3. Evin havası
4. Oda konumu ve düzeni
5. Hasta güvenliği

Evde bakım süresince dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır ancak söz konusu olan yaşlı bir hastaysa daha da dikkatli olmakta fayda vardır.

background_evde_bakim_art_edited.jpg

İlgili kurumlar

İstanbul Medical Center

İstanbul Medical Center

Güven Hastanesi

Güven Hastanesi

Artı Nefes Vakfı

Artı Nefes Vakfı

İlgili diğer yazılar

Yaşlı yakınınızın evde refakata ihtiyacı var mı?

Yaşlı yakınınızın evde refakata ihtiyacı var mı?

Beyin ve bağırsak ilişkisi ve entegratif tedaviler

Beyin ve bağırsak ilişkisi ve entegratif tedaviler

Bir kazan-kazan ilişkisi: yaşlı birey ve evcil hayvan

Bir kazan-kazan ilişkisi: yaşlı birey ve evcil hayvan

Her şeyin başı hijyen


Her şeyden önce yaşlı hastanın bulunduğu ortamın hijyenik olmasına özen gösterilmelidir.

Olası enfeksiyon risklerini önlemek adına hastanın yatağının bulunduğu odaya ayakkabıyla girilmemeye özen gösterilmelidir. Hastanın odasını ama aynı zamanda evini de düzenli olarak temizlemek gerekmektedir. Ev ve oda temizliği dışında yaşlı bireyin günlük olarak kullandığı eşyaları da sterilize edilmeli ve hijyenik bir koşulda muhafaza edilmelidir. Toz öbeklerinin oluşmasına ve bakterilerin çoğalmasına elverişli kilim ve halı gibi ortak kullanım nesnesi eşyaların hasta odasında tutulmamasına özen göstermek gerekmektedir. Aynı şekilde yine hasta odasında gıda muhafaza edilmemelidir.


Oda sıcaklığı


Yaşlı hastanın uyuduğu odanın ısısının ortalama 21 derece olması idealdir. Nem seviyesinin düştüğü soğuk aylarda odanın nem seviyesine dikkat edilmeli gerekirse odanın nem seviyesi yükseltilmelidir. Elektrikle çalışan ısıtıcılar kullanılıyorsa yanık tehlikesine karşı tetikte olmak gerekmektedir.


Evin havası


Evin oksijen seviyesini azaltacak davranışlardan kesinlikle kaçınılmalı örneğin sigara içilmemelidir. Ev balkonunda bile olsa sigara içilmemesi gerekmektedir. Sağlıklı bir bireyin farkına bile varamayacağı miktardaki sigara dumanı yaşlı bir hastanın huzurunu tamamen kaçırabilmektedir. Ayrıca yine ev havasının niteliği açısından hastanın odasında uzun süre ve kalabalık gruplar şeklinde kalmamak gerekir. Ziyaret sırasında odanın sık sık havalandırılmasına özen gösterilmelidir.


Oda konumu ve düzeni


Olabiliyorsa hastanın kaldığı katın düz ayak olmasına özen gösterilmelidir. Hastanın giriş çıkışlarının mümkün olduğunca kolaylaştırılması adına giriş katı ideal konumdur. Yaşlı hastanın yatacağı odanın genişcene ve aydınlık bir oda olması gerekmektedir. Yatağın profesyonel bir hasta yatağı ya da yatak yaralarına karşı havalı bir yatak olmasında fayda vardır.


Hasta güvenliği

Hastanın düşmesini önlemek ve doğrulmasını ya da pozisyon değiştirmesini kolaylaştırmak için yatağın kenarlıklı ve tutamaklı bir yatak olması gerekmektedir. Mobilyaları dahil odanın içersindeki tüm nesneler hastanın düşme riskinin olduğu hesaba katılarak seçilmeli ve düzenlenmelidir. Hasta bakıcısının ya da refakatçisinin özellikle bulaşıcı hastalık kontrollerini yaptırmış olması gerekmektedir. Hasta bakıcı ya da refakatçisi profesyonel bir kurumdan geliyorsa söz konusu kurumun Sağlık Müdürlüğü'nün onaylayarak ruhsat verdiği bir kurum olmasına dikkat edilmelidir.


Yaşlı yakınınızın evde bakıma ihtiyacı olup olmadığını anlamak için birkaç soruya yanıt vermeniz yeterli, sorular için tıklayın.


Evde bakım türleri ve size hangi bakım türünün uygun olduğunu saptamak için yalnız yaşayan yaşlı yakınımız için bakıcı başlıklı yazımıza göz gezdirebilirsiniz.


Evde bakım ve sağlık hizmetlerinden yararlanmak istiyor ama hangi kurumu seçeceğinizi bilmiyorsanız üç adımda evde bakım kurumu seçimi yazımız size yol gösterecektir.

bottom of page