
Yazıda değinilen başlıklar:
1. İleri ve orta yaş için güç egzersizinin faydaları nelerdir?
2. Güç egzersizleri daha fit ve kuvvetli olmamızı sağlar
3. Güç antrenmanının kemiklere ve kas kütlesine faydası
4. Güç antrenmanı sayesinde kilo vermek
5. Fonksiyonel beden mekanizmalarına katkısı
6. Kronik rahatsızlıklara karşı güç antrenmanı
7. Enerji seviyesini arttırır ve ruh halini dengeler
8. Kardiyovasküler faydası
Bu yazıda estetik kaygıları bir kenara bırakıp güç ve rezistans egzersizlerinin özellikle orta ve ileri yaş grup bireylerin sağlıkları üzerindeki olumlu etkilerine değineceğiz.

İleri ve orta yaş için güç egzersizinin faydaları nelerdir?
Güç, ağırlık egzersizlerinin orta ve ileri yaş grupları için birçok faydası bulunmaktadır; Bu faydaları kısaca, güç kazanımı, kas kemik yapısının korunması, yaşlanma etkilerine karşı direnç kazanmak, sağlıklı bir kiloda kalmak, bedensel fonksiyonları, denge yetisini dinç tutmak ve kardiyovasküler yapıyı korumak şeklinde özetleyebiliriz.
Güç egzersizleri daha fit ve kuvvetli olmamızı sağlar
Direnç yani güç egzersizlerinin başlıca faydası elbette adından da anlaşılacağı üzere güçlenmeyi sağlamasıdır. Güçlenme özellikle ileri yaşlarda gündelik hareketleri gerçekleştirmek için her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulan bir olgudur. Reziztans egzersizi de denen güç egzersizleri iki ana gruba ayrılmaktadır: • İzometrik reziztans: İzometric direnç çalışmasında kaslar hareketsiz bir objeye karşı direnç gösterir tıpkı push up (şnav) faaliyetinde ellerimizi yere koyup, yerden destek alarak vücudumuzu yukarıya kaldırdığımızda olduğu gibi. • İzotonik güç egzersizi: halter ya da dumbel (halter) kaldırırken olduğu gibi kaslar hareketli bir nesneyi manipüle etmektedir. Söz gelimi direnç lastikleriyle yapılan çalışma izotonik bir reziztans egzersizidir.
Güç antrenmanının kemiklere ve kas kütlesine faydası
Yaşlanmanın etkisi kendisini oldukça erken bir yaşta gösterir. 30 yaşından itibaren düzenli olarak kas kaybetmeye başlarız. Yılda yüzde üç ila beş oranında. Elbette kas kaybetme oranı yaş ilerledikçe artabilmekte ve yalnızca gündelik yaşamı zorlaştırmakla kalmayıp bir takım risk faktörlerini de tetiklemektedir. Düzenli olarak güç antrenmanı yapmak, söz gelimi haftada otuzar dakikadan iki seans olarak, fonksiyonel performansı iyileştirmekte, kemik yoğunluğunu, yapısını ve beden gücünü korumaya yardımcı olmaktadır. Kas egzersizleri sayesinde kas kütlemizi koruyabilir böylece kemik, eklem ve kas sağlığımıza katkıda bulunmuş oluruz.
Güç antrenmanı sayesinde kilo vermek
Kardiyo yapmak, pedal çevirmek ya da koşmak kalori yakmak için birebir faaliyetlerdir. Ama yüksek miktarda kalori yaktırmasa da güç egzersizleri de kilo vermeye yardımcı olmaktadır. Diğer bir adıyla direnç egzersizi, dinlenme metabolizmasının hızını arttırmakta, başka bir deyişle fiziksel aktivite yapmadığımız anlarda eğer düzenli olarak direnç egzersizi yapan biriysek, bu egzersizler sayesinde bedenimizin egzersiz yapmadığımız anlarda kalori yakma hızı artmakta. Sağlam ve düzenli bir güç antrenmanı egzersiz sonrası oksijen tüketimini, yani kalori yakma hızını arttırmakta. Direnç egzersizi sonrası dinlenme metabolizması kardiyo ya da bisikletten sonra olduğundan çok daha uzun süre aktif kalmakta. Obezite dergisinde yayımlanan 2017 tarihli araştırmada güç egzersizi yapanlarla, aerobik yapanlar ve diyet yapanlar üç grup halinde karşılaştırılmışlardır. On sekiz ay süren gözlem sonucunda haftada dört defa rezistans egzersizi yapanların diyet yapanlar grubundakiler ve aerobik yapanlar grubundakilere oranla daha fazla kilo verdiği gözlemlenmiştir.
Fonksiyonel beden mekanizmalarına katkısı
Direnç antranmanı aynı zamanda denge, koordinasyon ve postür için de faydalıdır. Zayıflamış koordinasyon ve kas kütlesi nedeniyle düşme riskinin daha yüksek olduğu yaşlı bireylerde düzenli yapılan direnç antrenmanı düşme riskini hatırı sayılır oranda azaltmaktadır. Denge ve kas gücü bir ekip halinde işlemektedirler. Birinin sağlam olabilmesi için diğerinin de sağlam olması şarttır. Kaslarımız ne kadar güçlüyse denge becerimiz de o oranda gelişkindir.
Kronik rahatsızlıklara karşı güç antrenmanı
Yürütülen araştırmalar güç egzersizlerinin kronik rahatsızlığı olan kişilere iyi geldiğini saptamıştır. Söz gelimi güç antrenmanı yapmak artritis kaynaklı ağrıyı azaltmakta oldukça etikilidir. Güç antrenmanları Tip 2 diyabet hastalarının şeker seviyelerini kontrol altına alma konusunda da yardımcı olmaktadır.
Enerji seviyesini arttırır ve ruh halini dengeler
Direnç egzersizi beynin salgıladığı doğal bir opiyat olan endorfin seviyesini arttırır. Endorfin, bilindiği üzere, enerji veren ve halet i ruhiyeyi düzenleyen bir hormondur. Araştırmalar direnç egserzileriyle nörokimyasal ve nöromüsküler ilişkiyi ve beyindeki pozitif etkisini doğrulamaktadır. Ayrıca yine araştırmalar direnç egzersizlerinin uyku kalitesini arttırdığını da kanıtlamıştır.
Kardiyovasküler faydası
Yukarıda sıralanan tüm faydalarının yanı sıra güç egzersizleri kan basıncını düzenler, hipertansiyon ve kalp krizi risklerini de azaltır.