top of page

Yazıda değinilen başlıklar:

1. Sık ve hafif öğünler
2. İlaçların iştah kapatması
3. Fiziksel egzersiz
4. İştah açıcılar
5. Depresyon
6. Fiziksel muayene

İnsanlar yaşlandıkça beslenme alışkanlıkları değişebilmektedir. Bunun sonucu olarak zaman zaman kimi kişilerde iştah kaybı gözlenmektedir. İştah kaybı durumunda bedene gerekli gıdalar alınmadığından kişinin sağlığı olumsuz anlamda etkilenebilir. Ancak neyse ki ileri yaştaki iştah kaybına karşı alınabilecek basit ve etkili önlemler vardır.

background_evde_bakim_art_edited.jpg

İlgili kurumlar

Baran organik yaşam çiftliği

Baran organik yaşam çiftliği

PSİ

PSİ

Lift Art

Lift Art

İlgili diğer yazılar

Evde bakım hizmeti veren hasta bakıcı

Evde bakım hizmeti veren hasta bakıcı

Beyin ve bağırsak ilişkisi ve entegratif tedaviler

Beyin ve bağırsak ilişkisi ve entegratif tedaviler

Yaşla birlikte edinilmesi gereken alışkanlıklar

Yaşla birlikte edinilmesi gereken alışkanlıklar

Sık ve hafif öğünler


İştah kaybı olan orta ve ileri yaştaki yakınımız için günde dolu dolu üç öğün yemek hazırlamak yerine günlük öğün sayısını artırabilir ve öğün miktarını azaltabiliriz. Öğünlerin hafif ama besleyicilik açısından zengin olmasına özen gösterin. Öğün planlaması için bir beslenme uzmanıyla görüşebilir böylece her öğünde bulunması gereken gıda, protein ve lif miktarını belirleyebilirsiniz.


İlaçların iştah kapatması


Kimi ilaçların iştah kaybı ya da mide bulantısı gibi yan etkileri olabilmektedir. Kullanılan ilaçların bu tip yan etkileri olduğunu düşünüyorsanız doktorunuzla görüşmeniz ilaç tedavisinin beslenme alışkanlığını olumsuz anlamda etkilememesi için faydalı olacaktır.


Fiziksel egzersiz


İleri yaşlarda hareketsizlik de iştahı olumsuz anlamda etkileyen bir faktördür. Yemek öncesi gün ışığında kısa bir yürüyüş iştahı tetiklemek açısından etkili olabilmektedir. Bu kısa yürüyüşleri evde yapılan fiziksel egzersizle birleştirmek yaşlı yakınımızın iştahının daha da kolay ve hızlı bir şekilde açılmasını sağlayacaktır.


İştah açıcılar


Yakınınızın iştahı kapalı ve yemek yemeyi reddediyorsa konuyu doktorunuza aktarın. Doktor yakınınızın iştahını açmak için önerilerde bulunabileceği gibi iştah açıcı ilaç da verebilir. Bu iştah açıcılar oldukça etkili ve hızlı sonuç veren ilaçlardır.


Depresyon


Bilim insanları ayrıca, çok dilli olmanın, ikinci dil yetişkinlik döneminde öğrenilmiş olsa bile, kişiye ilerleyen yaşlarda bilişsel açıdan yarar sağlayacağını ileri sürmekte. Ancak burada önemli olan nokta iki dilin de aktif olarak kullanılması gerekliliği. Uzmanlar çok dillikten fayda görmek için iki dilin de etkin bir biçimde kullanılmaları gerektiğinin altını çiziyor.


Fiziksel muayene


İştah kaybı sorunu yaşanıyorsa doktor muayenesi önemli olabilir. Diyabet, kronik obstrüktif akciğer hastalığı, şiddetli ağrı, karaciğer rahatsızlıkları, böbrek sorunları ya da idrar yolu enfeksiyonu iştah kaybını tetikleyen durumlardır. Bu ve bunun gibi tıbbi durumları teşhis edip tedavi etmek iştahın geri gelmesini sağlayacaktır.

bottom of page