top of page

Yazıda değinilen başlıklar:

1. Yaşlanmayla birlikte uykunun değişimi
2. İleri yaşlı yetişkinlerin kaç saat uyuması gerekir?
3. Uykumuz yaşla birlikte nasıl değişir?
4. Uyku problemleri yaşa bağlı değildir

Kaliteli uyku konusunda hepimizin zorluk çektiği olmuştur. Basit ama etkili bir takım yöntemlerle, insomnia (uykusuzluk) ve yaşa bağlı diğer uyku problemlerinin önüne geçmek mümkündür. Uykumuzun yaş aldıkça nasıl değiştiğini anlamak, ileri yaşlarda karşı karşıya kaldığımız uyku problemlerini çözmek için atılması gereken ilk adımdır.

background_evde_bakim_art_edited.jpg

İlgili kurumlar

Fonksiyonel tıp kliniği

Fonksiyonel tıp kliniği

Medipol Üniversite Hastanesi

Medipol Üniversite Hastanesi

Akıllı Yuva

Akıllı Yuva

İlgili diğer yazılar

Evde medikal yatak kullanmak iyi bir fikir mi?

Evde medikal yatak kullanmak iyi bir fikir mi?

Bitkisel takviyeler ne kadar yararlı?

Bitkisel takviyeler ne kadar yararlı?

Bir kazan-kazan ilişkisi: yaşlı birey ve evcil hayvan

Bir kazan-kazan ilişkisi: yaşlı birey ve evcil hayvan

Yaşlanmayla birlikte uykunun değişimi


Yaş aldıkça uyku düzenimizde genellikle; daha erken saatlerde uykumuzun gelmesi, daha erken uyanmak ya da daha az derin uyku çekmek gibi doğal değişiklikleri deneyimleriz. Ancak bozulan uyku düzeni, sabahları yorgun uyanmak ve insomnianın diğer belirtileri, yaşlanma sürecinin normal birer parçaları değildir. Uyku, fiziksel ve duygusal sağlığımız için gençken olduğu kadar ileri yaşlarda da önemlidir. İyi bir gece uykusu; konsantrasyonu artırmaya ve hafıza oluşumunu iyileştirmeye yardımcı olur, vücudumuzun gün boyunca meydana gelen hücre hasarlarını onarmasına olanak sağlar, bağışıklık sistemini yeniler ve böylece hastalıklara karşı daha dirençli olmaya yarar sağlar. İyi uyuyamayan ileri yaştaki yetişkinler depresyon, dikkat ve hafıza problemleri, gündüz aşırı uykululu olma gibi olumsuzluklara daha açıktır. Yetersiz uyku ayrıca kadınlarda kardiyovasküler hastalık, diyabet, kilo sorunları ve meme kanseri riskinin artması da dahil olmak üzere ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Uyku kalitesini artırmak için, uyku problemlerinin altında yatan nedenleri anlamak önemlidir. Aşağıdaki ipuçları, yaşa bağlı uyku problemlerini tespit etmeye ve üstesinden gelinmesine, iyi bir gece uykusu alarak yaşam kalitesinin arttırılmasına yardımcı olabilir.


İleri yaşlı yetişkinlerin kaç saat uyuması gerekir?


Uyku gereksiniminin kişiden kişiye değişiklik göstermesiyle beraber, çoğu sağlıklı yetişkin için geceleri 7.5 ila 9 saat uyku idealdir. Bununla birlikte, belirlli bir saat sayısındansa, sabahları uyanınca nasıl, ne kadar dinlenmiş hissettiğimiz daha önemlidir. Çoğu zaman, dinlenememiş hissederek uyanmak ya da gün içinde yorgun hissetmek, gece yeteri kadar uyuyamadığımızın en iyi göstergeleridir.


Uykumuz yaşla birlikte nasıl değişir?


Yaş aldıkça vücudumuz daha düşük düzeyde büyüme homonu ürettiğinden, uyku döngüsündeki özellikle tazeleyici, dinçlendirici bölüm olan derin uyku evresinde bir azalma yaşarız. Bu durumda daha az melatonin üretiriz, bu da daha bölünmüş bir uyku ve gece boyunca daha sık uyanacağımız anlamına gelir. Bu yüzden bir çoğumuz “uykumuzun hafif olduğunu” düşünürüz. Ayrıca şunları da yaşıyor olabiliriz: Akşama doğru daha erken saatlerde uyumak istemek ve sabahları daha erken uyanmak. İhtiyaç duyduğumuz kadar uykumuzu alabilmek için gece yatakta daha uzun zaman harcamak zorunda kalmak ya da gün boyunca kestirerek ihtiyaç duyduğumuz uyku açığını telafi etmek zorunda kalmak Çoğu durumda bu tür uyku değişiklikleri normaldir ve uyku problemi göstergeleri değillerdir.


Uyku problemleri yaşa bağlı değildir


Zaman zaman uyku problemi yaşamak her yaşta olağandır. Ancak, eğer aşağıdaki belirtiler düzenli olarak görülüyorsa kişinin uyku bozukluğu yaşadığından bahsedilebilir. yorgun hissedildiği halde uykuya dalmakta sorun yaşamak uyanıldığında tekrar uykuya dalmakta sorun yaşamak gün boyunca sinirli ya da uykulu hissetmek hareketsiz otururken, televizyon izlerken ya da araba kullanırken uyanık kalmakta zorluk çekmek gün içinde konsantrasyon problemi yaşamak uyuyabilmek için uyku hapları ya da alkole ihtiyaç duymak duyguları kontrol etmekte zorluk yaşamak

bottom of page