Yazıda değinilen başlıklar:
1. Yatak içi banyo nedir?
2. Yöntemin faydaları
3. Hangi durumlarda uygulanır?
Hastalık koşulları ne olursa olsun kişinin hijyeninin yapılması rahatlamak ama belki daha da önemlisi, sürekli yatakta yatıyor olmanın tetikleyebileceği kimi rahatsızlıkları önlemek adına önemlidir. Bu yazıda hareket kısıtlılığı olan kişilerin yararlanabileceği bir banyo uygulamasından söz edeceğiz.
Yatakta banyo nedir?
Yaşlılık ya da bir hastalık sonucunda hareket edemeyecek ve kişinin kendi hijyenik bakımını yapamayacak duruma gelmesi gerek hastanın kendisi gerekse hasta yakınları için zorlayıcı bir durumdur. Yatağa bağımlı hastanın bilincinin sağlıklı olması kendisini diğerleri için bir külfet olarak algılayabileceğinden durumu daha da zorlaştırıcı bir hale sokabilir. Ne var ki hastanın temizliğinin yapılması elzemdir.
Yatağa bağımlı, hareket edemeyen hastaların hijyenik bakımı yatak içi banyo denilen yöntemle gerçekleştirilir. Bu yöntem uygulaması oldukça basit ve hasta konforu ve onurunun muhafazası açısından da en az bir o kadar yararlıdır.
Yatak içi banyonun faydaları
Yatakta banyo bir yandan hastanın rahatlayarak “yeniden” hissetmesini bir yandan da sözsüz de olsa yeniden iletişim içerisinde olduğundan yeniden yaşamla ilişki kurmasını sağlar. Bakım unutmayı sağlayan rahatlatıcı bir gevşeme getirir. Hasta kısa bir süreliğine de olsa hastalığından / hasta olma halinden uzaklaşır. Vücut bakımı hastada fiziksel, kassal ve manevi bir rahatlama hali yaratır.
Yatak içi banyonun tıbbi faydaları da bulunmaktadır. Manevi ve fiziksel rahatlama faydasının yanı sıra yatağa bağımlı hasta bakımı oluşabilecek yaraların tetkik edilmesini ve bunlara bağlı olarak gelişebilecek yeni hastalıkların önlenmesini sağlar.
Yatak banyosu hangi durumlarda uygundur?
- Ağır enfeksiyon geçirilen
- Vücudunun herhangi bir yerinde felç olan
- Riskli ameliyatlar sonrası yatakta tedavinin sürdüğü
- Yaşlılık
- Yatağa bağımlı hastalık olan
- Obezite olan
durum ve vakalarda yatakta banyo uygulaması izlenebilir.