top of page

Yaşlı bireyin evi nasıl düzenlenir?

Başlıklar

1. Evin genel düzeni nasıl olmalı?
2. Aydınlatma
3. Hareket / mobilite
4. Banyo ve mutfak - ıslak alanlar
5. Merdivenler
6. Salon ve odalar

65 yaşın üzerindekilerin üçte biri evde kaza geçirmektedir. Bu kazalar yaşlılığın getirdiği fiziksel yorgunluk, görme ya da işitme sorunları ve belirli becerileri zayıflamakta olan yaşlılar için uygun olmayan ev düzenlemesi nedeniyle gereçekleşmektedir.
Oysa evler ileri yaştaki bireylerin güven içinde yaşayabilecekleri birer mekana kolayca dönüştürülebilmekte. Söz konusu değişiklikler kademe kademe ve büyük tadilat çalışmaları gerektirmeden yapılabilmekte.

background_evde_bakim_art.jpg

Evin genel düzeni nasıl olmalı?

İlgili kurumlar

Yaşlı ve Hasta Bakıcı

Yaşlı ve Hasta Bakıcı

Mentalup

Mentalup

Türkiye Alzheimer Derneği

Türkiye Alzheimer Derneği

İlgili diğer yazılar

Üç adımda evde bakım kurumu seçimi

Üç adımda evde bakım kurumu seçimi

Dengenizi test etmenin basit bir yolu

Dengenizi test etmenin basit bir yolu

İlerleyen yaşla birlikte sosyallik neden önemli?

İlerleyen yaşla birlikte sosyallik neden önemli?

Evin genel düzeni nasıl olmalı?

Aydınlatma

Her şeyden önce evin genelinin iyi bir şekilde ışıklandırılması gerekmekte. Yetersiz ışıklandırmadan kaynaklanan kazalar ve düşmeler ne yazık ki çok yaygın. Işık kaynaklarını arttırarak evin her noktasını aydınlatmak önemli. Gece boyunca açık kalan gece lambaları ya da ışıklı şeritler yaşlıların geceleyin de rahatça önlerini görmelerini sağlar. Ev içindeki aydınlatmayı düzenlemek demek aynı zamanda elektrik anahtarlarını da revize etmeyi gerektirebilir. Anahtarların karanlıkta kolayca görülebilir olmasını sağlamak için ışıklı düğmeleri tercih edebilirsiniz. Sansörlü gece lambaları da bir alternatif olabilmektedir tabii ki.

Hareket / mobilite

Bir mekanın yaşlı bir birey için güvenli olması bireyin mekanda kolayca hareket edip edememesiyle orantılıdır. Evin içinde yaşlı kişinin bir noktadan diğer noktaya giderken küçük mobilyalar, elektrik kabloları, bitkiler, halılar gibi engellerle karşılaşmaması gerekir. Kaygan zeminler sıklıkla yaşlıların düşmesine sebebiyet vermektedir. Yer döşemesi olarak halı ya da kaymayı önleyici malzemeleri seçmekte yarar vardır. Merdivenlerden inip çıkarken güvenliği olabildiğince arttırmak için merdiven trabzanı şarttır. Aynı şekilde yaşlı kişinin dengesini sağlayabilmesi adına evin kritik noktalarına destek bariyerleri ya da trabzanlar yerleştirilebilir. Olası bir düşme anında bu gibi aksesuarlar kişinin ayağa kalkmasında da yardımcı olacaktır.

Bahçede, sulama hortumunun gelişigüzel bir şekilde ortalığa bırakılmaması, yer taşlarının düzgün ve dengeli bir şekilde yerleştirilmiş olması, çakıl taşı gibi dengeyi bozacak malzemelerin bulunmaması yine dikkat edilmesi gereken hususlardır.

Banyo ve mutfak - ıslak alanlar

Islak alanlar denge kaybının, kayma ve düşmelerin en çok görüldüğü yerlerdir. Bu nedenle bu alanların yaşlı bireylerin güvenliği açısından gözden geçirilmelerinde fayda vardır. Kaygan zeminlerin kaymayı önleyici malzemelerle güvenli hale getirilmesinde büyük fayda vardır. Kaydırmayan özellikli taşlar, yere kayganlığı giderici katman uygulamaları düşünülebilir. Banyoda küvet tercih ediliyorsa kapılı bir küvet kullanmak gerekir. Duş varsa, duşun italyan duş da denilen basamaksız bir şekilde girilip çıkılabilen, teknesiz bir duş olması yaşlı bireyin hem konforu hem de güvenliği açısından büyük avantaj sağlayacaktır. Küvet ya da duş içerisine yerleştirilecek oturak ya da tabure benzeri aksesuarlar da hem yıkanma sırasında hem de oturma kalkma hareketleri sırasında oldukça faydalı ve güvenlidir.

Lavabo yüksekliklerini de gözden geçirmek gerekir. Lavabolar yaşlı kişinin kolayca, yorulmadan kullanabileceği seviyede olmalıdır. Tekerlekli sandalyenin hareketini kolaylaştırmak için banyo mobilyalarının yerden yüksek seviyede olmasına özen gösterin.

Merdivenler

Yaşlı bir birey için evin içindeki masamak ya da merdivenler tam anlamıyla bir engel haline dönüşebilirler. Bu nedenle yaşlılık döneminde düz ayak bir evde yaşamakta fayda vardır. Ancak taşınmak, yeni bir eve, daireye geçmek ne her zaman mümkündür ne de kolay. İnsan alıştığı düzen ve konfordan, evinden kolayca vaz geçememektedir ve bu gayet normal, anlaşılır bir durumdur. Merdivenli ve basamaklı yaşam alanlarında otonomisini kaybetmeye başlamış yaşlı bireylerin daha zahmetsizce hareket etmelerini sağlamak için ev tipi asansör, platform asansörü, ya da merdiven asansörü gibi çeşitli seçenekler bulunmaktadır.

Salon ve odalar

Evin diğer alanlarında da olduğu gibi salon ve odaların içinde de kolayca hareket edilebilmeli, kablolalar, yürümeyi zorlaştıracak mobilyalar gibi engeller ayak altından kaldırılmalıdır. Yatakların yanlarındaki kilimlere, halılara dikkat etmelisiniz. Bunlar sıklıkla yaşlı bireylerin takılıp düşmelerine yol açmaktadır. Yatak yüksekliğini arttırmak kişinin daha kolayca yatağa girmesini ve yataktan daha kolay bir şekilde kalkmasını da sağlayacaktır.

bottom of page