Yazıda değinilen başlıklar:
1. Demans
2. Alzheimer
Demans, zihinsel becerilerin günlük yaşamı etkileyecek oranda zayıfladığı durumlarda kullanılan jenerik bir isimdir. Alzheimer Demans’ın en yaygın nedenidir. Alzheimer belirgin bir rahatsızlıktır oysa Demans için aynı şey söylenemez.
Demans ve Alzheimer terimlerini öğrenmek ve bu iki koşul arasındaki farkları anlamak, demans ya da alzheimer mağduru yakınlarımıza sağlayacağımız desteği güçlendirmek açısından önemlidir.
Demans
Demans hafıza kaybının, akıl yürütme becerisinin ya da diğer bilişsel yetilerin zayıfladığı semptomları betimlemek için kullanılan terimdir. Çeşitli demans türleri vardır ve farklı nedenler demansı tetikleyebilmektedir. Mikst ya da karışık demans denen demans biçimi en az iki demans türünün aynı anda yaşandığı durumdur. Alzheimer hastalığı demans vakalarının yüzde 60’ı ila yüzde 80’i etkileyen en yaygın nedendir.
Demans yaşlanmanın doğal bir parçası değil, beyin hücrelerinin zarar görmesi sonucu iletişim, düşünme, eyleme ve hissetme becerilerinin olumsuz anlamda etkilenmesi durumudur.
Alzheimer
Alzheimer karmaşık beyin değişikliklerinin hücre yıkımına yol açtığı dejeneratif bir beyin hastalığıdır. Hastalık demans belirtileri gösterip ardından zaman içerisinde kademe kademe kötüleşir. Alzehimer hastalığının en belirgin öncül semptomu yeni edinilen bilginin akılda tutulamamasıdır. Hastalık tipik olarak önce beynin öğrenmeyle ilişkili kısmında kendisini gösterir.
Hastalık ilerledikçe belirtiler artar ve ciddi derecede yön kaybı, akıl karışıklığı ve davranış değişikliği ortaya çıkar. Konuşmak, yutmak ve yürümek hasta için zorlaşır. Alzheimer hastalığının tedavisi ya da önlenmesi mümkün değildir.
Alzheimer hastalığının başlıca tetikleyicisi yaşlılık olsa da hastalık yaşlanmanın doğal bir parçası değildir. Hastaların büyük kısmı 65 yaş üzeri kişilerden oluşmaktadır ancak daha genç alzheimer hastaları da vardır.