
Yazıda değinilen başlıklar:
1. Dejeneratif zihin hastalıklarına destek olarak evcil hayvan
2. Zooterapinin duygusal uyarıcılığı
3. Bilişsel fayda
4. Özgüvenin gelişimi
Zooterapi yani evcil hayvan aracılığı ile terapi bir hastalıktan muzdarip yaşlı bireylerde ya da engelli bireylerde tıbbi tedaviye ek olarak uygulanmakta. Evcil hayvanın sakinleştirici etkisi anksiyeteyi, stresi ve iritasyonu azaltıyor. Evcil hayvanın yargılayıcı olmaması, sevgi ifadelerine açık oluşu kişide gülümsemeyi ve neşeyi tetikliyor.

Dejeneratif zihin hastalıklarına destek olarak evcil hayvan
Evcil hayvan yaşlı bireylere ve dejeneratif zihin hastalarına hafıza konusunda bir destek ortamı oluşturmakta. Kişi evcil hayvanın sabit yaşam döngüsü - hayvanın yemesi içmesi, çıkartılması, temizliği gibi eylemler- sayesinde zaman düzleminde kendine referans noktaları bulmakta.
Zooterapinin duygusal uyarıcılığı
Böylelikle evcil hayvan yaşlı bireyin gerçekle bağlantısını korumasını ve yine gerçek bir referans noktası yakalamasını sağlamakta. Alzheimer hastaları kademeli bir şekilde de olsa önce evcil hayvanlarla etkileşime girebilmekte ve bu etkileşim sonrasında çevrelerindekilere de eskiden olduklarından daha tepkisel davranabilmekteler. Evcil hayvan aynı zamanda hayvanlarla ilişkili anıları tetiklediğinden hafızanın çalışmasına da katkıda bulunabilmektler. Hastalığı iyileştirmesler de duygusal kanaldan hafızayı uyardıklarından hastalığın seyrinde yavaşlama sağlayabilmekteler.
Bilişsel fayda
Zooterapi sayesinde yaşlı bireylerin bilişsel faaliyetlerinde olumlu sonuçlar elde edilebilmekte. Örneğin yaşlı bireyin bir köpeği taraması, okşaması ya da köpekle birlikte dolaşması bireyin düşünmeden eylemin içinde olmasını dolayısıyla endişeyi aşmasını sağlamakta. Bu nedenle zooterapistler kimi zaman yaşlı bireyler için köpeklerle birlikte dolaşabilecekleri küçük engelleri olan slalomlu yürüyüş parkurları hazırlıyorlar. Böylece bireyin uzay mekan algısı ve hareket koordinasyon yetileri çalıştırılmış oluyor.
Özgüvenin gelişimi
Zooterapi ileri yaştaki yaşlıların, bağımlı bireylerin ya da belirli hastalıkları olan kişilerin özgüvenini kuvvetlendirmek için de iyi bir yöntem. Bu hedef gözetilerek hazırlanacak bir seansta kişinin örneğin evcil hayvanla ilgilenmesi ya da evcil hayvanın komutlarına itaat etmesini sağlaması çalışılabilmekte. Bu yöntem öncelikle kişinin kendini işe yarar hissetmesini ama aynı zamanda da evcil hayvanla kurduğu iletişim sayesinde özgüvenini geliştirmesini sağlamakta.