top of page

Yeni bir şey öğrenmeye açık olmak

Yazıda değinilen başlıklar:

1. Araştırmalar ne diyor?
2. Yabancı dil öğrenmenin önemi nedir?
3. İleri yaşta zihinsel olarak zinde kalmak için:
4. Ne yapabiliriz ve nasıl yapmalıyız?

Yeni bir şey öğrenmeye başladığımızda beynin farklı bölgelerinin birbiriyle etkileşime geçmesi söz konusudur. Yeni ya da körpe diyebileceğimiz bu bağlantılar kemikleşmemiş, alışık olmadığımız bağlantılardır. Yeni bir şey öğrenirken zorlanmamızın nedenlerinden biri de işte bu bağlantıların alışılmadık yani toy olmalarıdır.

background_evde_bakim_art.jpg

Araştırmalar ne diyor?

İlgili kurumlar

�İkinci Bahar Akademi

İkinci Bahar Akademi

Romatem

Romatem

Mentalup

Mentalup

İlgili diğer yazılar

Yaşlı birey güç antrenmanı yapmalı mı?

Yaşlı birey güç antrenmanı yapmalı mı?

Cinsellik konusunda iletişime açık olmak

Cinsellik konusunda iletişime açık olmak

Banyo düzenlemesi

Banyo düzenlemesi

Yürütülen birçok araştırma yeni bir şeyler öğrenmenin beyinde yeni bağlantılar kurulduğu için faydalı olabileceğini ileri sürmekte. Yeni bağlantı oluşumuyla demans gibi rahatsızlıkların kısmen de olsa yavaşlatılabileceği düşünülüyor. Yeni bir dil öğrenmek, enstrüman çalmayı öğrenmek ya da bisiklete binmeyi öğrenmek gibi bilişsel anlamda zorlayıcı süreçlerin söz konusu bağlantıları güçlendirdiği düşünülmekte. Yine, birçok araştırma ileri yaşta yeni verinin hafızaya alınmasının zorluğuna rağmen hafızaya yeni veri eklenmesinin bilşsel yetilerin zayıflamasını yavaşlatmak anlamında önemli olduğunu vurguluyor.

Yabancı dil öğrenmenin önemi nedir?

Yeni bir dil öğrenme sürecinin beyin açısından hatırı sayılır ölçüde yararlı olduğu, bilişsel yeti kaybını yavaşlatabildiği artık neredeyse kesinleşmiş bir bilgi. Peki çok dilliliğin ne özelliği var da kognitif zayıflamayı yavaşlatabiliyor? Çift ya da çok dilli kişilerin beyinleri bir anlamda antremanlı yani fit oluyor. Bir başka deyişle bu kişilerin beyinleri karmaşık bir bilgiyi alıp işleme konusunda daha deneyimli olmakta.

İleri yaşta zihinsel olarak zinde kalmak için:

Bİlişsel yetilerimizi aktif olarak zinde tutmak için yapabileceğimiz basit bir takım seçenekler mevcut. Yalnız bu seçenekleri listelemeden önce seçilecek faaliyetin yaşamın bir parçası haline getirlmesi gerektiğini belirtelim. Beyinizi zinde tutmak için seçeceğiniz faaliyeti sosyal yaşamınıza entegre etmeniz gerekmete. Şimdi gelelim seçeneklerimize:

Ne yapabiliriz ve nasıl yapmalıyız?

- Yabancı bir dil öğrenmek: Yukarıda da belirtildiği gibi yabancı bir dil öğrenmek bilişsel anlamda hem dikkat hem de odaklanma açısından kayda değer bir yük oluşturmakta.

- Bilmece-Bulmaca çözmek, puzzle yapmak: Bu tarz faaliyetlerde problem çözme yetilerinin devreye girmesi gerekmekte bu da zihinin yaratıcılığını ve kıvraklığını besleyen bir faaliyet.

- Yeni bir enstrüman: Düzenli pratik yapma faaliyetinin yanı sıra yeni bir enstrüman öğrenmek göz-el koordinasyonu çalıştırdığı gibi ileri yaştaki kişilerde bilişsel yetilerin de zinde tutulmasını sağlar. Çizim, örgü ve resmin de benzer faydaları vardır.

- Günlük ezber: kendinize bir liste icat edebilir ve bunu ezberleyebilir ve gün içinde listenizi hatırlamaya çalışabilirsiniz. Hergün yeni bir listeyle bu alıştırmayı yapmanız yararlı olacaktır.

- Yeni bir yemek tarifi öğrenin ya da yemek kursuna yazılın: Öğrendiğiniz yeni bir yemek tarifini tarife bakmadan yapmayı deneyin. Ya da bir yemek kursuna yazılın. Yemek pişirmek koku, görme, dokunma, tatma gibi birçok duyuyu uyardığından faydalı bir faaliyettir.

Burada unutulmaması gereken nokta seçeceğiniz faaliyet hangisi olursa olsun bu faaliyeti yaşam biçiminize eklemek gerekliliğidir. Söz gelimi yabancı bir dil öğrenmeyi ya da yeni bir enstrüman çalmayı seçtiyseniz söz konusu faaliyeti yaşamınızın bir parçası haline getirmeniz önemlidir. Bir sporcuyu düşünün performansını zirvede tutmak için düzenli idman yapması gerekir.

bottom of page